Helmi syntyi intohimosta kellohelmoihin

Hallapelto rakastaa työtään. Se näkyy. Helmi on usein täynnä, sekä vaatteita että asiakkaita. Kuuluu naurua ja puheenpulinaa, mekkoja sovitellaan. Helmi näkyy paljon myös erilaisissa yhteistyöprojekteissa ja esiintyjien vaatettajana. Asiakkaat tulevat pääosin Someron ulkopuolelta.

– Minulla ei ole mitään bisnesalan koulutusta, olen koulutukseltani puuseppä. Mutta olen hyvä luomaan suhteita ja kontakteja. Uskallan avata suuni ja kysyä, Hallapelto nauraa.

Kaikki alkaa maatilan pihaparakista

Aivan hetkessä ei nykyinen Helmi ole syntynyt. Takaa löytyy työtä, verkostoitumista ja yksi kunnon epäonnistuminen.

Mennään vuoteen 1995. Hallapelto päättää investoida 200 markkaa ja pistää pystyyn oman toiminimen. Pian vilukselalaisen maatilan pihaparakissa myydään hänen maahantuomiaan ranskalaisia alusasuja.

– Päätin jo tuolloin, että liikkeeseeni tullaan, olipa se missä hyvänsä. Ja jo maatilalla kävi paljon asiakkaita, välillä possut vilistivät pihamaalla jaloissa, hän sanoo.

Bisnes sujuu. Hallapelto innostuu ja harppaa suurempaan. Hän ryhtyy tekemään ja suunnittelemaan kotimaisista kankaista vaatteita.

Pian hän suunnittelee vaatteita ja katalogeja, rekrytoi jälleenmyyjiä ja alihankkijoita, pyörittää koko isoa firmaa.

– Teimme töitä yötä päivää. Nuorin lapseni kasvoi kangaspakkojen päällä. Meillä oli iso tehdashalli, ompelijoita ja satoja edustajia eri puolilla maata. Sitten homma karkasi käsistä. Minulla ei ollut tarvittavaa tietotaitoa eikä kykyä johtaa isoa organisaatiota, hän sanoo.

Lopulta on pakko lopettaa. Tappio kirvelee Hallapellon mielessä.

– Se oli minulle kova paikka.

Faktat:

  • 2003 perustettu kivijalkaputiikki
  • myy Hallapellon maahantuomia vintage- ja uustuotantovaatteita, kenkiä ja asusteita
  • yrittäjä Anita Hallapelto työllistää 1-3 työntekijää sekä työharjoittelijoita
  • tekee paljon vaatetuksia ja muita yhteistyöprojekteja
  • asiakkaat pääosin Someron ulkopuolelta
  • aktiivinen kannattajayhteisö sosiaalisessa mediassa

Kellohelmat ja tyllihameet

Eletään 2000-luvun alkua. Hallapelto ei anna periksi. Hän uskoo edelleen kauniisiin vaatteisiin ja perustaa oman pienen puodin Someron keskustaan.

– Oman putiikin pyörittäminen tuntui heti omalta. Olen tällainen yksinyrittäjä luonteeltani. Äkkiä minulla oli taas kolme firmaa, tilan työt ja pienet lapset, hän sanoo.

Vaatteita Hallapelto haki Ranskasta ja myi ympäri Suomea, tanssipaikoilla, festivaaleilla ja pop-up -liikkeissä. Kauppa käy.

Syntyy Helmi. Oivalluksesta, intohimosta ja rakkaudesta kauneuteen.

– Innostuin tanssista ja sain älynväläyksen. Olin jo pitkään rakastanut hulmuavahelmaisia hameita. Tilasin netistä tyllihameen kellohameen alle ja oivalsin, että tämähän on se mun juttu.

”Täällä tapahtuu huikeita asioita”

Sillä Helmessä ei ole kyse vain vaatteista. Kyse on jostain paljon isommasta. Elämänilosta, itsensä hyväksymisestä ja löytämisestä, muutoksesta.

– Täällä tapahtuu huikeita asioita. Harva tulee vain ostamaan vaatteen. Täällä käymisellä on monelle syvempi merkitys, se on hieno tajuta, Hallapelto sanoo.

Etenkin isokokoiset naiset ovat lähellä Hallapellon sydäntä. Valikoimaa liikkeestä löytyy hyvin.

– Haluan nostaa heidät esiin. Moni tulee varoen ja odottamatta mitään, mutta se, mitä tapahtuu, kun he löytävätkin sopivia vaatteita, on huikeaa.

Tiesitkö

  • Helmessä on myynnissä yli kaksisataa erilaista mallia kellohelmamekkoa ja hametta, tuhansia kappaleita
  • Helmi teettää Pariisissa omaa mallistoa, myös käyttövaatteita
  • Helmen vaatteita on nähty myös japanilaisessa tv-showssa
  • kanta-asiakkaita myös Ruotsissa
  • Hallapellon ensimmäinen putiikki sijaitsi hänen maatilansa pihaparakissa Vilukselassa

Hallapelto rakastaa puotiaan.

–  Toukokuussa 2018 totesimme Helmen naisten kanssa, että liiketila käy ahtaaksi, joten aloin miettimään uutta liiketilaa, joka löytyikin idyllisen vanhan meijerin tiloista. Sinne muutimme ja liike avattiin asiakkaille 22.5.2018. Tänä päivänä Helmi on Suomen ja pohjoismaiden suurin vintage henkisten ja ajattomien klassikkovaatteiden palveleva viidensadan neliön kivijalkamyymälä. Tuotteet tilataan yli 20 eri tehtaalta ympäri maailman. Tavara ja miesten vaatteet ovat nykyään myös valikoimassa. Pariisissa ommellaan Helmen omaa mallistoa. Housuja, hameita, puseroita ym. Nekin naisellisia, helppoja ja laadukkaita.

Sillä asiakkaita Helmessä käy joka puolelta Suomea bussilasteittain sekä ympäri maailmaa. Moni on löytynyt sosiaalisen median kautta. Se, että kivijalkapuodilla on Facebookissa 32 000 tykkääjää sekä seuraajia 35 000, ei ole ihan pieni juttu.

Tarina julkaistu 21.2.2017  somero.fi sivustolla.


Tutustu